10 años del “Forum per la Democràcia Participativa”. El otro 15-M

Hoy 15 de Mayo se cumplen tres años de aquel famoso 15 de Mayo de 2011, que dio lugar al “Movimiento 15-M” y/o “Movimiento de los indignados”.
Pero hoy 15 de Mayo, también es el décimo aniversario de la jornada-forum sobre “Democracia participativa local cap a la democracia” organizada por el grupo local de ATTAC-Clot y celebrada el 15 de Mayo de 2004, en el centro cívico de Sant Martí.

Esta jornada-forum fue el corolario de los seminarios sobre “Democracia” y “Democracia Participativa que realizo Attac-Clot durante las temporadas 2002-2003 y 2003-2004. El primero de ellos con reuniones de un grupo de trabajo donde un ponente presentaba un tema y posteriormente se hacia un debate sobre el mismo y el segundo con la presencia de diferentes colectivos que nos explicaban sus experiencias.

De dicha jornada-forum salió una organización de corta duración el “Forum per la Democracia Participativa” (Forum-dp).

La vida de ATTAC-Clot no fue mucho mas larga (sin actividad desde 2006). ATTAC-Clot fue junto Gracia y Ciutat Vella uno de los grupos mas activos de ATTAC-Catalunya y sin duda el mas original e innovador de la mano de Antonio Fuertes y con la colaboración del que os escribe que fue coordinador de dicho grupo del 2004 al 2006. Posteriormente, sus miembros mas activos estuvieron involucrados en ATTAC-Catalunya (Cuando ATTAC-Catalunya era ATTAC-Catalunya) fundamentalmente en la Comisión de Justicia Fiscal Global, de donde surgió el Observatorio de Justicia Fiscal Global (2007), antecedente de lo que seria ACORDEM y luego ATTAC-ACORDEM, donde algunos ex-miembros del forum-dp figuran entre sus socios.

Por cierto, curiosidades, la manifestación que “Democracia Real Ya (DRY)” convoco en Barcelona el 15 de Mayo de 2011 fue legalizada por ATTAC-ACORDEM.

Os dejo con un documento recuperado de lo que fue la Jornada-Forum

 

JORNADA- FORUM

“DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA LOCAL CAP A LA DEMOCRÀCIA GLOBAL”

Día: dissabte 15 de maig de 2004
ORGANITZA: ATTAC-Clot
Caràcter Gratuït
Lloc: Centre Cívic de Sant Martí (C/Selva de Mar 215).
Horari: de 9’30 a 13’30 i de 16 a 19h
1.- PLANTEJAMENT DEL FÒRUM:

Amb la utilització de una metodologia participativa i estructurada com a fòrum, apostem per que les aportacions, en general, siguin de caràcter horitzontal i igualitari. Es pretén oferir un espai de diàleg, al qual les diverses aportacions es complementin a tots els aspectes concrets assenyalats pels eixos del debat.

El sentit fonamental del fòrum no es aprofundir als diferents eixos o aspectes del debat, sinó iniciar un diàleg ciutadà creador de consens. Respon a una necessitat sentida de promoure el desenvolupament de experiències significatives, que puguin articular consensos pel desenvolupament de l’acció col•lectiva. Es tracta d’iniciar un procés de convergència entre diversos actors de la societat civil, orientat des de l’acció local i amb una visió global. Un procés dirigit a possibilitar i afavorir accions col•lectives de caire cívic i polític des de la societat civil, que serveixen per a combatre al capitalisme en la seva fase neoliberal, a nivell local i amb finalitats globals.

Convidem a participar al fòrum a tots els col•lectius i particulars interessats en conjugar voluntats per tal de cohesions l’acció participativa ciutadana. Esperem totes les possibles contribucions, preferiblement per mitjà de la participació directa a la jornada, però si no també adreçant-nos documentació sobre els temes o preguntes del fòrum.
2.- EIXOS DEL DEBAT:

1.- Democràcia participativa local.

2.- Projectes de desenvolupament de la democràcia mundial orientats cap a la justícia global.

3.- Fonaments democràtics cap a la justícia global: Relació Entre l’acció local i l’acció global.

4.- Organitzar les resistències col•lectivament.

 

3.- METODOLOGÍA:

Amb la finalitat de que sigui horitzontal i participativa, els organitzadors del fòrum proposem:

– Realitzar al matí els dos primers eixos del debat (de 9’30 a 13’30), en sales diferents

– Confluir tothom, per la tarda (de 16 a 19’30 h), en un mateix espai, on es
desenvoluparan el tercer i el quart eix del debat.

Prèviament a l’inici dels debats es realitzarà una roda de presentacions. Seria convenient que les persones que representen als diferents col•lectius, fessin una petita presentació, explicant el caràcter i les finalitats del seu.

L’exercici de la participació als debats del fòrum es realitzarà, prenent com a base, per iniciar el debat, unes quantes preguntes significatives per a cada eix, el qual servirà per incentivar-lo i estructurar-lo i permetrà recollir els diversos punts de vista existents.

Posteriorment al fòrum, una comissió elaborarà una documentació basada en les aportacions als debats i en les documentals adreçades, i que serà àmpliament difosa.

És el nostre desig que el fòrum constitueixi un punt de trobada en el qual es plantegin, de manera efectiva, aspectes concrets en els quals abordar l’acció col•lectiva, i en el que es constitueixin comissions de treball, en temàtiques concretes i per a l’acció.

ATTAC-Clot vol deixar clar, que el seu paper en aquest fòrum és el de facilitador d’aquesta primera trobada, i que per a una posterior continuació del fòrum s’hauria de constituir una comissió permanent organitzadora, amb la màxima representació possible.
4.- PREGUNTES PEL DEBAT:
PRIMER EIX: DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA LOCAL.

1.- ¿En quins aspectes és necessària la democràcia representativa?

2.- ¿Quines són les insuficiències de la democràcia actual?

3.- ¿Per a quines finalitats serveix la democràcia participativa?

4.- ¿Quines estratègies i procediments són els més adequats per a perseguir aquestes finalitats?

5.- ¿Quins són els arguments a favor i quins en contra del FÒRUM de les Cultures 2004?
SEGÓN EIX DEL DEBAT: PROJECTES DE DESENVOLUPAMENT DE DEMOCRÀCIA MUNDIAL ORIENTATS CAP A LA JUSTICIA GLOBAL.

6.- Ha estat elaborat democràticament l’actual projecte de Constitució Europea? Per què?

7.- És l’actual projecte de la CE favorable al desenvolupament de la democràcia mundial?

8.- És necessària una Constitució Europea? Per què?

9.- Quines mesures s’han d’exercir per avançar en la democratització dels mercats financers i cap a la justícia fiscal?

10.-És possible la democratització dels mercats econòmics mundials FMI, BM i OMC?

11.- Quina posició s’hauria d’adoptar davant del paper der la O.N.U com a autoritat mundial en la resolució de conflictes de tot tipus (socials, culturals, laborals, davant les guerres…)?

12.- Quines formes organitzatives, per a la resolució pacífica dels conflictes bèlics, es poden exercir desde la societat civil global?

13.-Quines mesures sería necessari adoptar per a facilitar l’ajuda al desenvolupament?

14.- Quina és la relació entre democratització i justicia a nivel global?
TERCER EIX: FONAMENTS DEMOCRÀTICS CAP A LA JUSTÍCIA GLOBAL: RELACIÓ ENTRE L’ACCIÓ GLOBAL I L’ACCIÓ LOCAL.

15.- Es pot ser altermundista sense anclar-se/ arrelarse-se en l’acció local?

16.- Com treballar per a la justícia global desde l’acció local?

17.- Treballar per les causes globals, facilita a la vegada un major desenvolupament de la ciutadanía local?
QUART EIX: ORGANITZAR LES RESISTÈNCIES COL•LECTIVAMENT.

18.- Entre els diversos col•lectius de la societat civil, resistents al neoliberalisme: hi ha elements d’unió o pel contrari predominen la fragmentació i la diferenciació?

19.- Existeixen formes organitzatives adequades per a organitzar les resistències col•lectivament i des del consens? Quines i com posar-les en pràctica desde l’acció local?

20.- Tenim realment medis d’informació i comunicació? Es fa necessari i és factible un gran mitjà de comunicació alternatiu desde els moviments socials?
Així mateix es fa extensiva aquesta invitació a totes aquelles persones i col•lectius als que pugui interessar. Per a confirmar la participació, inscriure’s o per adreçar documentació:

– ATTAC-Clot: Gran Vía de les Corts Catalanes 837, 08018 Barcelona.
– E-mail: a_ameijide@hotmail.com

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: