Acte sobre les agències de qualificació crediticia o rating amb Albert Recio i Jaume Asens

Ens adreçem a vosaltres per invitar-vos a l’acte sobre les agències de qualificació crediticia o rating que organitza ATTAC ACORDEM
Lloc: Pati llimona
Día i hora: 18 de gener a les 19 h
Intervenen:

Jaume Asens, advocat de l’acusació contre les agències de Rating a Espanya
     Albert Recio, economista i professor de la UAB.


Informació de l’acte: http://www.acordem.org/2012/01/08/les-agencies-de-rating-a-la-banqueta/Facebook per fer la difusió: https://www.facebook.com/events/304664146243208/

Les agències de qualificació creditícia o de rating vénen valorant i qualificant la solvència del deute sobirà dels països, aquest exercici està en la base de les preocupacions dels governs i ciutadans, especialment després de la crisi financera i el crash del 2008El mercat internacional del rating ho conforma en la seva gran majoria un oligopoli de  3 societats privades:  Moody’s, Standard and Poors i Fitch, que acaparen el 90% del mercat. Són aquestes mateixes agències, a través de les seves sucursals a Espanya, les quals vénen qualificant el deute espanyol.

Diverses associacions i organitzacions polítiques ( Observatori DESC, ATTAC, IU, IC-V, EUiA, ERC) promouen, des de fa més d’un any, una querella contra aquestes agències constituint-se com acusació popular. La part querellant està representada per prestigiosos advocats que vénen prestant el seu suport a organitzacions d’esquerra i moviments ciutadans.

La decisió judicial ha de valorar si aquest mecanisme de qualificació està sent usat per a alterar el preu dels diversos productes financers, en concret de l’emissió de deute sobirà, i això creant un estat d’opinió i direccionant el mercat.

El que sí està comprovat és que aquestes societats del rating estan participades accionarialment per grans grups i magnats econòmics i que vetllant tradicionalment pels interessos de les corporacions que els contracten, actuen en canvi en contra dels governs a través d’haver imposat globalment el seu criteri en la qualificació del deute sobirà.

Aquestes agències, que es diuen  imparcials, objectives i independents; en realitat vénen donant mostres d’estar al servei de diversos grups econòmics, això en detriment de la solvència dels estats. I és que per a aquestes agències, la solvència d’un país, regió o municipi s’amida en funció dels avantatges que poden oferir als especuladors i de la seva predisposició a restringir la despesa social. Mentre més disposició dels governs a congelar pensions, flexibilitzar les relacions laborals, o disminuir les seves prestacions públiques en general, més confiança oferiràn als ulls dels avaluadors.

No obstant això l’acció d’aquestes agències ve actuant com afavoridora de la inestabilitat financera i de la crisis sistèmica, amb els riscos que això comporta.

Us adjuntem tambè alguns documents sobre les agències de qualificació creditícia editats en la nostra web:http://www.acordem.org/2011/03/28/las-agencias-privadas-de-calificacion-del-riesgo-ante-los-tribunales/

http://www.acordem.org/2011/08/02/%c2%bfquienes-son-los-duenos-de-las-agencias-de-rating/

http://www.acordem.org/2011/07/24/%c2%a1indignante-anticorrupcion-pide-archivar-la-causa-contra-las-agencias-de-rating/

http://www.acordem.org/2011/09/03/el-juez-rechaza-la-querella-contra-las-firmas-de-rating/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: