Mesas ciudadanas por la Convergencia y la acción en Catalunya

A modo informativo se adjuntan la situación y manifiesto fundacional de las “Mesas ciudadanas por la Convergencia y la acción en Catalunya” que nos envian:

La Asamblea de las “Mesas ciudadanas por la Convergencia y la acción” en Catalunya reunió el pasado 7 de abril en el Aula Magna del Instituto Jaume Balmes de Barcelona a un centenar de personas, en su gran mayoría adherentes al llamamiento.

Por el Grupo Promotor de las Mesas en Catalunya hizo la apertura de la Asamblea la activista de los movimientos sociales y profesora Rosa Cañadell, a continuación la economista y miembro de la plataforma de defensa de la salud “Dempeus” Angels Martínez Castells  informó sobre los objetivos  generales de las Mesas, posteriormente Diosdado Toledano activista social y del movimiento de trabajadores/as en paro informó que más de 560 ciudadanos/as de más de un centenar de localidades de Catalunya se han adherido al llamamiento y explicó el proceso de constitución de las mesas así como de la agenda de movilizaciones existentes, el profesor y activista Ramón Franquesa abordó la preparación de la Asamblea constituyente del Movimiento de las Mesas prevista para finales de Mayo e informó de la propuesta de denominación de las Mesas en Catalunya como “Asamblea Social de Catalaunya.cat” con el subtítulo del nombre del movimiento de las Mesas en el ámbito del estado , finalmente Salvador López Arnal profesor y escritor dio lectura a la propuesta de Manifiesto de las Mesas en Catalunya que fue rubricado con un cerrado aplauso de la Asamblea.

Acto seguido se abrió el turno de palabra entre los/las asistentes. La docena de intervenciones expresaron en general una gran sintonía con el proyecto, insistiendo en su carácter ciudadano y democrático, destacando la tarea de impulsar la convergencia para la acción social, interrogándose de cómo construir el proceso, informando de otras iniciativas ciudadanas a través de la red como “Malestar social”  y “Democraciarealya”,  de imprimir un discurso y un lenguaje que conecte con la gente, de cómo organizarse en la ciudad de Barcelona, etc.

Como resumen de conclusiones de la Asamblea:

Se promoverá desde ya la constitución de mesas por localidades, empresas y sectores

Para comunicarse con el Grupo promotor a efectos de informar o solicitar colaboración en la constitución de las mesas está disponible el email  mesacccat@gmail.comEsta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla

Difundir y apoyar las convocatorias de movilización social en marcha o preparación en defensa de los servicios públicos y contra los recortes en salud, educación: 14 de abril, 18 h. en Pza. Sant Jaume, concentración contra los recortes de la Generalitat en salud; Movilización el 15 de mayo “Contra las retallades”.  También aquellas movilizaciones de solidaridad contra desahucios, del movimiento de parados, etc.

Se convoca una reunión del Grupo promotor en Catalunya, con carácter abierto a los adherentes a las mesas  el miércoles 27 de abril, a las 19 horas, en la facultad de filosofía de la Universidad de Barcelona c/. Montalegre nº 6 con el objetivo central de la preparación de la Asamblea Constituyente para finales de Mayo.

Dar un plazo de dos semanas para aportaciones a la propuesta de manifiesto a la siguiente dirección   salarnal@gmail.comEsta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla

A las 21 horas se levanta la Asamblea

MANIFEST DE LES “MESES DE COVERGÈNCIA I ACCIÓ”

En un magnífic i breu poema, Wislawa Szymborska va parlar de paraules singulars. En el seu cas, de les paraules més estranyes: futur, silenci i buit.

Quan pronuncio la paraula FUTUR,
la primera síl.laba pertany ja al passat
Quan pronuncio la paraula SILENCI
El destrueixo.
Quan pronuncio la paraula RES
genero alguna cosa que no pertany a cap inexistència
Hi ha altres paraules singulars, imprescindibles, tan necessàries com l’aire no contaminat de partícules radiactives que tots exigim: justícia, igualtat, dignitat, rebel·lia, llibertat, acció, insubordinació, en són algunes.

Les ciutadanes i els ciutadans que donem suport a aquest ferm intent d’unir en meses de convergència  i acció, som persones, moviments i col.lectius de diferents àmbits polítics, culturals i socials. Tots nosaltres tenim com a característica comuna la ferma i raonada oposició a unes polítiques econòmiques irresponsables i al capitalisme neoliberal que considera només el màxim benefici i la mercantilització generalitzada com a senyes d’identitat bàsiques d’una civilització que és de fet la cara amagada d’una barbarie social i ecològica anunciada i viscuda. Totes i tots nosaltres defensem un programa, provisional, revisable, obert a noves consideracions, modificacions, ampliacions i critiques, que en concordància amb el que han acordat altres ciutadans i companyes d’altres índrets del país de García Lorca, Antonio Machado, Aresti i Castelao, es vertebraria entorn  d’aquest punts esencials:

 1. Elaboració i dotació pressupostària d’un pla d’urgència per a la igualtat, basat essencialment en la lluita contra l’atur, la pobresa extrema, l’exclusió i la violència contra les dones.
 2. Aturada de totes les retallades pressupostàries i els intents de privatitzacio dels serveis públics: educació, sanitat, dependencia.
 3. Mesures urgents per evitar que milers i milers de famílies i ciutadans es quedin definitivament sense els seus habitatges. Revisió de les operacions abusives realitzades per la banca aquests darrers anys.
 4. Posada en marxa d’un pla de finançament urgent i extraordinari dels treballadors autònoms i de les petites i mitjanes empreses.
 5. Anul.lació de les contrareformes realitzades per debilitar el sistema públic de pensions i obertura d’una nova negociació que posi èmfasi en estratègies per augmentar els ingressos del sistema de la seguretat social.
 6. Reforma fiscal basada en la tributació real, no aparent, de les grans fortunes i patrimonis, i en els beneficis dels bancs, les grans empreses i les transaccions financeres especulatives.
 7. Pla urgent contra la mal anomenada economia submergida, que situa els seus treballadors en l’àmbit de la desregulació, així com la prohibició jurídica que els bancs espanyols operin en els anomenats paradisos fiscals.
 8. Renegociació del deute públic generat per la crisi bancària, posant per davant sempre l’interès general de la societat i de les institucions públiques.
 9. Immediata implementació de programes de despesa social que permetin una activació de l’economia i afavoreixin al mateix temps les capes ciutadanes més desprotegides.
 10. Pla de reconversió de les indústries i serveis amb important impacte ambiental, com a procediment que permeti una transició justa a un altre model productiu cada dia més urgent.
 11. Oposició radical al anomenat Pacte del euro que imposa una sistemática retallada de la despesa social i dels drets socials i laborals, i significa  una greu amenaça als drets democrátics dels ciutadans per a decidir com volem viure. Oposició a les actuacions antidemocrátiques de la burocràcia europea, una burocràcia que emparant-se en falsos criteris tècnics obra al dictat dels interessos financers, i dels seus atacs permanents a la sobirania dels estats i dels pobles.
 12. Aprofundiment en les llibertats nacionals, en l’autonomia de les nacions que formen l’Estat, i, al mateix temps, foment de la solidaritat i de les relacions cultural i polítiques entre pobles que, amb respecte, poden viure en harmonia, justícia i pau.

Com tots els decàlegs, o sistemes afins, aquestes vindicaciones també es poden resumir en un punt bàsic: cal cridar, cal raonar i cal actuar! Ara, més que mai, el reste no pot ser el silenci.

Amics, amigues: tot està per fer i tot el que és consistent és possible.
Que sigui probable depèn de nosaltres, de la nostra acció, de la nostra solidaritat, de la nostra capacitat per evitar passions inútils i discòrdies paralitzadores i, també, és clar, de la nostra convicció, de la confiança en les nostres capacitats i en la nostra rebel·lia.
Cal indignar-se, cal mobilitzar-se! Estem indignats i ens mobilitzarem! Hi ha altres alternatives que són possibles, existeixen altres alternatives que són necesàries!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: